Jag har en kompis som bor högst upp i ett hus. Än så länge. Kanske kommer det snart att  bo någon ovanför henne. Hennes förening har nämligen ansökt om bygglov för att göra en råvindskonvertering. Min kompis är inte så nöjd med det här, men jag tycker att det låter ganska smart. 

Har du hört talas om råvindskonvertering? Det har blivit ganska populärt bland bostadsrättsföreningar, men det är inte alla föreningar som har möjlighet att göra den här typen av insats. Om man ska sammanfatta kan man säga att det handlar om att göra om en befintlig råvind till en lägenhet, som föreningen kan sälja. Mer om själva processen finns att läsa här.

För föreningen ger en lyckad råvindskonvertering mer pengar i kassan. Men det är inte alla boende som tycker att det är en bra idé. Det är inte min kompis som skrivit det här inlägget på ett forum för folk som bor i bostadsrätt, men det hade nog kunnat vara hon, även om inlägget är från 2016.

Vad innebär en råvindskonvertering?

Konsekvensen av en råvindskonvertering är att föreningen får in mer pengar. Det kan innebära en sänkning av månadsavgiften. Det kan också göra att kostnaden för olika investeringar blir lägre. Om det rör sig om en fastighet i ett attraktivt läge kan intäkterna bli stora, och det är ju alltid bra med fler bostäder, framför allt i Stockholm och andra storstäder. Fler boende innebär också högre intäkter till föreningen, eftersom det blir fler som betalar månadsavgift.

Det är dock inte så enkelt som att det går att bygga lägenheter av alla råvindar. Fastighetens förutsättningar måste utredas noggrant. Man måste även ansöka om bygglov. Instruktionerna för att göra detta i Stockholm finns här.

En råvindskonvertering kan också upplevas som påfrestande av de som bor under de nya lägenheterna, framför allt under den tid som arbetet pågår. Alla uppskattar som sagt inte heller att plötsligt ha någon som bor ovanpå. Min kompis, till exempel.